Stadsliefde
Adriaan van Dis (1946) is schrijver van een groot oeuvre, van Indische romans (zoals Nathan Sid, Indische duinen en Familieziek), karakterromans (o.a. Zilver en Dubbelliefde) en reisromans en – verhalen (o.a. Barbaar in China, Het beloofde land, Leeftocht).
Van Dis groeide op in een familie met een Indische geschiedenis. Hij studeerde Nederlands en Zuid-Afrikaans, werkte bij NRC-Handelsblad en presenteerde televisieprogramma’s. Als schrijver debuteerde hij in 1983. Sinds 1992 wijdt hij zich vooral aan de literatuur. Hij schreef het Boekenweekgeschenk 1996, Palmwijn. Van Dis toont zich in al zijn boeken een scherpe observator en een betrokken buitenstaander. Hij woont sinds 2003 in Parijs. De stad inspireerde hem tot het schrijven van de gids Onder het zink, een verslag van een inburgeringsproces van een Nederlander in Parijs.
In de roman De wandelaar uit 2007 die zich afspeelt in Parijs, verbindt Van Dis de eeuwige thema’s van goed en kwaad met de belangrijke sociale thema’s van onze tijd: migratie, noord-zuidverhoudingen en mondialisering. Het zijn thema’s die ook in de bundel Leeftocht (2007) en de roman Tikkop (2010) aan de orde komen.
Tikkop speelt zich af in een vissersdorp in Zuid-Afrika en gaat over verraad: van leiders, vriendschappen en jezelf. Tikkop vertelt de geschiedenis van twee mannen die beiden een rol speelden in het Zuid Afrikaans verzet. De een woont in Parijs, de ander in Zuid Afrika. Na een toevallige ontmoeting nemen ze de band van vroeger weer op en verkennen de gevoelens van weleer. Er zijn vrienden verraden en idealen verloochend. De werkelijkheid in Zuid Afrika is anders dan de droom van toen.
Eind 2011 verscheen de bundel Stadsliefde. Scènes in Parijs, met artikelen en beschouwingen over Van Dis’ Parijse ervaringen. Voor hem is Parijs een altijd veranderende stad: gekleurd, verscheurd en vol verborgen geschiedenissen. Van Dis verkent ook de schaduwkanten, zoals de ellende in de buitenwijken en het Parijs van de illegalen en de arme immigranten. Het nieuwe Europa voltrekt zich voor zijn ogen.
Van Dis werd voor zijn boeken onderscheiden met diverse prijzen, waaronder het Gouden Ezelsoor 1984, de Trouw-Publieksprijs 1995, de E. du Perronprijs 2009 en de Gouden Ganzenveer 2009. Zijn werk werd in vele talen vertaald, o.a. Engels, Frans, Duits, Spaans, Portugees, Italiaans, Roemeens, Zweeds Noors, Deens, Servokroatisch, Sloveens en Zuid-Afrikaans. Hij won twee keer de Nipkowschijf voor het beste televisieprogramma, in 1986 voor Hier is…Adriaan van Dis en in 2008 voor de zevendelige reeks documentaires over reizen en ontmoetingen in Afrika Van Dis in Afrika.
Vanaf half maart 2012 zal er een achtdelige reeks documentaires Van Dis in Indonesië worden uitgezonden op vpro-televisie. Van Dis maakte De verschillende afleveringen belichten steeds een bepaald onderwerp onder de noemer “sporen van Nederland die betekenis hebben in het moderne Indonesië”.