Franse Barokcantates
Passie voor Franse muziek bracht de vijf leden van La Chambre du Roi samen in het begin van 2011. Klaartje van Veldhoven (sopraan), Esther Visser (barokviool), João Carlos Santos (traverso), Marike Tuin (viola da gamba) en Jerome Brodin (klavecimbel) zijn allen gespecialiseerd in oude muziek. Deze jonge, enthousiaste musici hebben in heel Europa opgetreden met vooraanstaande ensembles als La Petite Bande, het Amsterdam Baroque Orchestra en Combattimento Consort Amsterdam.
Sinds de start is de groep gecoacht door Sigiswald Kuijken, en vrijwel gelijk na de oprichting werd het gezelschap aangewezen als ‘Veelbelovend Ensemble 2011’ bij de International Young Artist’s Presentation in Antwerpen.
Met de ambitie om onbekende en weinig gespeelde muziek te ontdekken, voegden de leden hun talenten samen tot een hechte groep die zich focust op Franse muziek uit de vroege 18e eeuw, en dan vooral op het rijke repertoire van de wereldlijke cantates. De samenstelling van de groep – sopraan, barokviool, traverso, viola da gamba en klavecimbel – is ideaal voor het genre, en geeft waarschijnlijk een betrouwbaar beeld van hoe deze muziek ooit geklonken moet hebben.
Voor het publiek is het een mooie gelegenheid om kennis te maken met het werk van weinig gehoorde componisten als Louis-Nicolas Clerembault (1676-1749) en Michel Pignolet de Montéclair (1667-1749). Deze componisten creëerden met hun cantates een soort mini-operaatjes voor de chique elite. Deze cantates waren bijzonder populair bij de Franse aristocratie. Zoals de hedendaagse cinema vertellen ze de verhalen van mythologische helden en beschrijven zij de zon- en vooral de schaduwzijden van de liefde. De zanger(es) is de verhalenverteller en ieder instrument vertegenwoordigt een bepaald karakter. Dat kunnen vogels of andere dieren zijn, maar ook de wind of de zee.
La Chambre du Roi geeft meer dan alleen een concert. De luisteraar wordt uitgenodigd deel te nemen aan een denkbeeldig uitstapje naar de salons van de Parijse jet-set van de 18e eeuw. De leden van het gezelschap geven graag uitleg bij de achtergronden van de muziek. Door deze in een passende context te plaatsen kan er nóg meer van worden genoten.